2012. november 27., kedd

19. Pihenőnapok


A nehéz edzések utáni regenerálódás után a következő lépés a pihenés, illetve a pihenőnapok tartása. Tartsunk tehát pihenőnapokat! Korábban ez szentségtörés volt a futóközösségben, mert úgy tartották hogy au igazi futó minden nap fut! Később azonban néhány fiziológus ráébresztett bennünket arra, a pihenés gyakran elengedhetetlen akárcsak az edzésnapok!

Amikor minden nap futunk edzéseink egysíkúvá vállnak. A hosszú futások rövidebbek lesznek, míg a gyors futások érezhetően lelassulnak, sőt a könnyű edzések sem tűnnek lazának. Nincs különbség köztünk, monotonná válnak edzéseink. Pontosan ekkor kell pihenőnapot, napokat tartani! 

Heti 1-2 vagy 3 pihenőnap nem kell hogy az edzés rovására menjen. Inkább végezz kevesebb edzést, de minőségibbet. A heti kilométerszámot kevesebb edzéssel is el lehet érni, ráadásul a pihenőnapokkal a szervezet sokkal több idővel tud regenerálódni. Nem beszélve a túlerőltetés elkerüléséről és a sérülések megelőzéséről. 

Amennyiben a másnapos futások számodra kevés, mindenképpen tartanod kell 1 vagy 2 pihenőnapot hetente, főleg az erős vagy a hosszú futások után. Ha érzed hogy fáradt vagy, két egymást követő edzés után, akkor is érdemes egy-egy pihenőnapot tartani. Hidd el, edzésterved még nem fog felborulni, ha egy-egy nappal elcsúsztatod a továbbiakat. 

S hogy mit csináljunk a pihenőnapokon:
- itt az idő hogy nyújtsunk!
- ha keresztedzünk az is jó dolog
- szauna, termálfürdő és masszázs is kellemes kikapcsolódás
- de a fejednek is szüksége van pihenésre - színház, mozi, koncert, társaság....egyszóval kapcsolódj ki!

A szervezeted úgyis meghálálja! 


2012. november 14., szerda

18. Időmérő edzések

Gondolom mindenkinek van karórája, amivel méri futásainak idejét.  Az okosabb órák nyomkövetőt (GPS is tudnak, vagy pulzusmérő mellpánttal is ellátottak, hogy az idő - szívritmus - távolság hármasból a lehető legtöbb információt tudjuk kihoz. Grafikonozunk, értékelünk, számolunk. Jó dolog ez. A digitális időmérésnek egy másik oldala azonban jóval fontosabb. Sokszor emlegetett Lydard mester szerint, inkább az edzés időtartamát, mint a távját kell szem előtt tartanunk! Ezáltal felszabadulunk azon nyomás alól, hogy állandóan a távot kelljen mérnünk, és minden egyes edzéssel gyorsabban tegyük meg a kilométereinket, és
ráadásul elkerülhető a túlhajszoltság is. Szóval órát fel a kézre, és hagyjuk a távot! Helyette próbáljunk inkább mindig ugyanannyit futni! Lehet az fél- háromnegyed vagy akár egy óra mindig ugyanannyit. Ez egy fontos ciklus, érdemes beépíteni, bármilyen edzéstervbe. Az eredmény sokkal kellemesebb futásokat ad, ami a teljesítményünkön is meg fog látszani!


2012. november 5., hétfő

17. Gyaloglás

Mit keres a gyaloglás egy futóblog bejegyzései között? Szörnyülködhetnénk, pedig nem kellene. Tom Osler azonban sikeresen megváltoztatta a futók és a gyaloglás közötti kapcsolatot. Úgy gondolta, hogy a futók nagymértékben növelhetik a leghosszabb futásuk időtartalmát azzal, hogy közben rendszeresen rövid sétákat tartanak. Nem tesznek máshogy azok a maratonisták sem, akiknek egyetlen céljuk, hogy befejezzék a versenyt. A gyaloglás tehát nem szégyen. S ha hozzáteszem, hogy némely maratonista sokkal jobb időt fut, ha másfél kilométerenként egyperces szüneteket tart, akkor meg pláne. Ha betegség, vagy sérülés után újraedző futóknak, s nem beszélve a kezdőkről pedig kifejezetten ajánlott szünetekkel futni, s a szünetekben gyalogolni, így emelve a távokat, s ezáltal az állóképességüket. A gyaloglást tehát jó hatásfokkal építhetjük be edzéseinkbe, edzések előtti bemelegítésként, vagy edzések utáni levezetésként éppúgy használhatjuk mint az edzések közötti gyors távok közötti pihenésként, sőt akár csak gyalogló edzésekkel is színesíthetjük edzéstervünket!