2012. augusztus 29., szerda

Félmaraton Komlón


Szeretem a vidéki versenyeket, jó hangulat, változatos terep és útvonal, még átlátható mezőny! Ilyen helyen nem nehéz kiszúrni a futóbarátokat, sőt újakat is lehet szerezni. Egyik futótársunk pár hete Komlón járt, az Ő élménybeszámolóját olvashatjátok most! 
Nagy örömmel nyugtáztam néhány hete, hogy a komlói DÖKE (Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete) félmaratoni futóversenyt rendez szülővárosomban, Komlón. Régen volt néhány „Fut a Komló” elnevezésű verseny, de az utóbbi időkben nem rendeztek arra hasonlókat, így azonnal be is neveztem, hogy újra kipróbáljam magam a 21 km-es távon, pontosan négy hónappal a térdszalag műtétemet követően, amolyan felmérőnek!
Egy órával a rajt előtt már a versenyközpontban voltam a rajtszám felvétel miatt, illetve, hogy találkozzak régi futó- és triatlonos társakkal. Vígan idéztük fel a régi szép időket Buktával, amikor még együtt jártunk triatlon/duatlon versenyekre, vagy éppen K.Sanyival akivel együtt rúgtuk a bőrt, ill. a gólokat verhetetlen kispályás csapatunkban. A hangulat remek volt, amiről Péter Attila, és szokásos poénjai is gondoskodtak! Közben családtagjaim is odaértek, hogy a célban várjanak, és persze drukkoljanak, illetve megérkezett Szomi barátom is, aki rendszeresen gondoskodik frissítésről, ill. családjával együtt szurkolásról, a különböző baranyai versenyeken. Neki adtam az előre elkészített iso italt, ami később jó ötletnek bizonyult. Terveimben az 5perc/kilométeres cél szerepelt, vagy az annál kicsit jobb idő, azaz 1.45 perc alatti célbaérkezés, igaz a 30 fok feletti hőmérséklet nem volt túl biztató.

 Az első két kilométert egy négyes bolyban tettem meg, de azután hamar szétszakadtunk: volt, aki lemaradt tőlem, de volt olyan is, aki nagyobb sebességre kapcsolt. Az út Magyarszék felé vezetett, Mecsekpölöskén keresztül. Csodálkozva néztem az órámat ill. azt a tényt, hogy minden probléma nélkül mennek a 4.30-as ezrek, de még eléggé az elején voltunk. Szerencsére a szervezők gondoskodtak róla, hogy minden 3. km-en legyen frissítőállomás, ahol jól lelocsoltam a fejemet/tarkómat, és bőségesen a torkomat is... A nap egyre melegebben sütött, de ez szerencsére nem okozott problémát. Szomi néha mellettem tekert, fényképezett, és persze frissített, no meg poénkodtunk is egymással, néha azt kérve tőlem, hogy csökkentsem az iramot, mert nem bírja tartani azt, biciklivel sem... Magyarszéken az útvonal rátért a kerékpárútra, az erdő szélére. Ez egyrészt jó volt az árnyék miatt, másrészt viszont volt benne néhány kisebb emelkedő, ami azért nem tetszett annyira.... Itt eljött egy minimális holtpont is, a 13. kilométernél, amikor sikerült egy majdnem 5 perces ezret futnom. Szerencsére hamar összeszedtem magam, és sikerült megelőzni néhány futótársat is. Az utolsó négy kilométer újra az országúton vezetett a célig, enyhe, de folyamatos emelkedés közepette, amit az ember itt érzékelt csak jól igazán. Szerencsére ezen a szakaszon is tartottam a közel 4.30-as ezreket, és éreztem magamban az erőt, és hogy nem érhet semmi probléma. A célba a két kölyökkel együtt futottam be (hadd szokják a futóversenyek hangulatát!) 1 óra 36 perc 28 másodperc alatt, nagyban túlteljesítve előzetesen elvárt tervemet! 
A célba belefutottunk még Eszter, jóanyám, illetve néhány régi barát karjaiba, szószerint is, akik örömmel vártak/gratuláltak.  A térdem nem fájt, és a közérzetem is remek volt. Sokáig maradtam még, vártam a többi versenyzőt, beszélgettem, és persze készítettem néhány képet is. Ez, a minden tekintetben jól megszervezett futás, palacsintapartival zárult, amit leányom vállalt be helyettem... (P.Tamás)

2012. augusztus 27., hétfő

Hogyan rögzítsd a chiped!


Néhány versenyt (általában a nagyobbakat) úgynevezett chipes időméréssel mérnek. Nagy előnye, hogy  mindenkinek a saját idejét mérik, majd értékelik, s pillanatok alatt megvannak az időeredménylisták, befutósorrendek, részidők, ráadásul egy szerveren, biztonságosan tárolva. Ahhoz azonban hogy ez működjön, megfelelően el kell helyezned lábbeliden. A rendszeresen versenyzőknek érdemes, saját, egyedi chipet beszerezni. De legyen akár sajátod, vagy a nevezéssel kapottad, itt egy videó, hogyan is rögzítsd a cipődre! 

2012. augusztus 9., csütörtök

Számoljunk: Ötkarikás maratonok

Közeleg a Londoni Olimpia utolsó versenynapja, s már hagyománnyá vált, hogy a férfi maraton futást ekkor rendezik, ráadásul az utolsó atlétikai számként. Összeállításomban egy kicsit visszatekintek az elmúlt olimpiák maratoni versenyeire, hogy is fest a maraton a számok tükrében. 



Ma az atlétikában 47 érmet osztanak, amiben a férfi maraton benne van azon 12 szám között, amely az összes olimpián képviseltette magát, vagyis már 26 alkalommal akasztottak a győztesek nyakába érmet.  
A nyári olimpiák férfi maratonjainak érmesei
Maraton az olimpiákon

Az első olimpián még magyar is állhatott a dobogón, Kellner Gyula személyében, aki harmadik lett. A maratoni számokban ezidáig csak 14 nemzet állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A legtöbb győzelmet etióp származású érte el, szám szerint négyet, ám a legtöbb érem az USA futóihoz fűződik. Egészen  1960-ig fehér bőrű győzteseket hirdettek, ekkor törte meg a sort az etióp Bikila.  Kétszer volt címvédés, 1960-64 és 1976-80 alkalmával. Érdekes a francia futók jó szereplése három arannyal, illetve hogy dzsibuti eddigi egyetlen olimpiai érmét a maratoni futásban szerezte 1988-ban. Az első kettőt európai futók jegyezték, s már 1908-ban  amerikai földrész sportolója nyerte a címet, míg 1912-ben már Afrika is feliratkozott a maratont nyerő kontinensek listájára. Nem kellett sokat várni az első Dél-amerikai győzelemre sem,  (1932) s rögtön utánna (1936) megszületett az első ázsiai győzelem is.
Az első két évben még 40 km-et futottak, s pont a londoni olimpián 1908-ban emelték fel a távot 42 kilométerre. Egészen pontosan 42,195 km-re, (1924-től hitelesítve a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által) Az eredeti 42 km-es távhoz ugyanis hozzá kellett adni további 195 métert, mert a királyi család kifogásolta, hogy a Windsor kastély és a White-City Stadion közötti táv célja nem a páholyuk előtt van. Ebben az évben megtörtént az első kizárás is, merthogy az olasz versenyző(Dorando Pietri) külső segédlettel jutott át a célon. Történt ugyanis hogy a stadionba érve a kimerültségtől többször is össze esett  a cél előtt, s merthogy feltűnt mögötte az amerikai Johnny Hayes,  honfitársi nem hagyván a dolgot, átvonszolták át a vonalon. Sajnos már halálos áldozatot is szedett a táv: 1912-ben egy portugál futó meghalt napszúrásban. 
A nyári olimpai játékok maratonjainak összesített éremtáblázata

Egy kis statisztika

Az eddigi leglassabb maratoni teljesítés 1904-ban volt, 3:28:53-as időeredménnyel. (Thomas Hicks, USA)  Ebben az évben egy gyenge négy órán belül eredménnyel már a dobogóra lehetett volna állni! :) 
A legnagyobb különbség az első és második között 1928-ban volt, majd 10 perccel ért be a győztes (a francia Boughera El Ouafi) hamarabb. (9:26), míg a harmadik és második között 1900-ban több mint fél óra (32:57) különbség adódott. Szegény, lehet eltévedt! :) 
A legszorosabb befutó (ami ráadásul hármas lett) Atlantában volt, 3 másodperccel nyert  Josia Thugwane a kóreai ( I Pongdzsu) előtt, és csak  nyolc másodpercet vert a harmadik helyezett kenyai (Eric Wainaina) versenyzőre. (Az izgalmas befutó 40:40-nél kezdődik) 


Az eddigi leggyorsabb (10. olimpiai rekord) a 2008-as pekingi futás volt, 2:06:32-os időeredménnyel,  majd egy focimeccsnyi idővel (1:27:36) gyorsabb mint a leglassabb, 1904-es Hicks győzelem, s ráadásul az még csak 40 km volt. 
Tájékoztatásul  a világrekord 2011. szeptembere óta 2:03:38 Patrick Makau Musyoki, Berlinben futott eredménye. 

Olimpiai maratonok időeredménye

Az időeredményeket sorrendbe állítva az erőteljes fejlődés talán mégjobban látható, eltekintve a kiugró értéktől. 
Az átlagos tempó már 1912-ben négy percen belüli kilométerek teljesítését igényelte, a 3:43 perc/km-től szépen fokozatosan jutottunk el a tavalyi kerek 3:00 perc/km-es tempóig. 
Ugyanez a növekedési érték sebességben: 16,13 km/h-ról 20,01 km/h-ra. (első ízben 20 km/h fölött, mert 2004-ig még csak 19,57 km/h volt a leggyorsabb, értelemszerűen 84-ből)

Olimpiai maratonok átlagsebessége

Az átlagsebességek trendje is folyamatosan nő, a kérdés már csak az,  - ami a sport bármely területén fontos kérdés -  hogy az emberi teljesítőképességnek hol a határa, hiszen dopping nélkül  minden határon túl nem növekedhet, valahol végesnek kell lennie.

A kiemelkedő győztesek, vagyis a halhatatlanok: 


Emil Zatopek (1922-2000) vagy ahogy hazájában nevezik: "a cseh mozdony"  nemcsak a jellegzetes stílusa miatt vált ismertté. Mindezidáig az egyetlen futó, aki  egy olimpián (Helsinki, 1952) megnyerte az 5000 m-es a 10 000-es (megvédve 1948-as címét) és a maratoni (ahol ráadásul életében először indult) számokat. Az 1956-os játékokon csak hatodik lett a leghosszabb távon, a kéthetes sérvműtéte úgy látszik nem hátráltatta túlságosan! 



Abebe Bikila (1932-1973) etióp futó, az első aki megvédte címét, s az első aki színes bőrűként nyert. Az 1960-as római győzelmét mezitláb futotta (ahogy egyébként edzett is), mert kényelmetlennek érezte a szponzori cipőket. A 1964-es tokiói címvédése előtt 40 nappal vakbélműtéttel operálták. Egyetlen maraton volt életében (1963, Boston) amelyen elindult és nem nyert! (Római mezítlábas győzelméről egy video itt)  
Waldemar Cierpinski (1950-)keletnémet korábbi sikeres gyalogló, 24 évesen az ismeretlenségből nyerte első olimpiáját (Helsinki, 1976) maga mögé utasítva a korábbi győztest Frank Sortert. Négy év múlva megvédte címét (Moszkva, 1980) s folytatta volna a sorozatot, ha a hidegháborús állapotok miatt a soron következő Los Angeles-i olimpiát nem bojkotálja országa. Ezek után nem csoda, hogy visszavonult.      
Samuel Wanjiru (1986-2011) A kenyai futók élretörése a maratoni számot sem kerülte el, így esett hogy a pekingi olimpia győztese is az. Wanjiru új olimpai rekorddal nyerte az ötkarikás játékokat  (2:06:32) majdnem 3 perccel jobbal, mint az addigi 1984-es eredmény. Sajnos idén Londonban már nem állhat rajthoz, mert miután feleségét rajtakapta egy férfival, kigurott a hat méter magas erkélyéről, s a sérüléseibe 2011. május 15.-én belehalt. 

S hogy kinek a nyakába kerül a 27. olimpiai érem?  Lesz-e szoros befutó? Megdől-e valamilyen rekord? 2012. augusztus 12.-én London utcáin minden kiderül! Jó szurkolást hozzá! :)

2012. augusztus 6., hétfő

A sportolói filozófia egy reklámfilmben

Itt egy újabb motiváló reklámfilm, ez most épp az ASICS-tól. Mostanában ugyan már túl sokat látom, de ez nem von le semmit a nagyságából. A fordítás sajátos stílusú, ugyan, de a mondanivaló egyértelmű: 


Sportolj! 

"A hit hajt előre, nem az akadályok. Izzadságom őszinte, nem úgy mint a hencegők szavai. Sokakért élek, nem csak magamért, s mindig a következő lépés érdekel nem az utolsó. Új utakat keresek, nem a letaposottakon járok, mert minden átugrott akadály fontos, nem csak néhány. Mindig a legjobbra törekszem, akkor is ha nem látsz. A kihívás, ami ezután jöhet az éppúgy vonz, mint amit már magam mögött tudok. Egyszerűen csak sportoló vagyok." 



S aki máshogy fordítaná annak itt az eredeti angol szöveg: 
I'm made of belief not barriers, I'm made of sweat not swagger, I'm made of many not one, I'm made of the next point not the last, I'm made of blazing trails not following paths, I'm made of every hurdle I've cleared not just the ones on the track , I am made of all the days you don't see not just the one you do, I am made of everything to come not just what has been, I am made of sport

2012. augusztus 5., vasárnap

Maraton a karosszékből

Az első maratonra készülve ültem le a televízió elé. Pár hónap múlva én is küzdeni fogok az időjárással, számolni fogom a kilométereket lábaimmal, s várom hogy megjelenjen a következő frissítőállomás...de most még csak külső szemlélője vagyok egy ilyen eseménynek, bár a felkészülés már javában tart. A maraton (is) fejben dől el, ott kell erősnek lenni, így ráhangolódásnak nem is lehet jobb program mint a klasszikus szám női versenyének végigtekintése. Lássuk!    

A Big Ben árnyékában


A TÉNYEK
Táv: 42 195 m
Címvédő: Constantina Tomescu (ROM) 2:26:44
Világcsúcs: Paula Radcliffe (GBR) 2:15:25 (2003, London) 
Indulók: 118 induló (köztük három magyar)
Kvalifikációs szintidő: 2:37:00
Az útvonal: London belvárosában, indulás és befutás a Mallon, a St. James Parkban. 
térkép itt.
Időjárás: 14 fok,esős felhős éggel


A VERSENY
Szemerkélő esőben kezdődött a küzdelem. A küzdelem egymással, s az idővel. A verseny elején a kiemelteket név szerint bemutatták, a 110 további induló jó pár méterre hátrább várta az indítást.  Kiemelik a világbajnokot, a címvédőt, a ranglista vezetőt, és az idei legjobb eredeményekkel rendelkezőket. A rajtnál mögéjük zárkóznak a többiek és a startpisztoly hangjára, megkezdődik a két és fél órás "rohanás."


A rajtnál még tömör a mezőny
Másfél perc sem telt el, s egy versenyzőt két katona gólya viszi a fiát pózban viszi le a kordonok között. A csúszós, vizes útszakaszon elesett, és megsérült, négy év munkája, s a remény teljesen szertefoszlott, ami látszik is könnyektől is áztatott arcán. A mezőny tovább halad, nem túl erős (számukra nem) 3:25 perc/km tempóval futnak. Ahogy nézem az időt ezt másodpercre hozzák, minden egyes kilométer után! 
A frissítéseket nézem, minden országnak külön boxa van, jelölve zászlókkal, és segítőkkel. Az egy nemzetből érkezettek egymásnak adják a vizet. Szép jelenet volt. 
Az eső közben szakad. Alig látni előre, a kamerák is folyamatosan elmosódott képet adnak annyira esik. Nincs egyszerű dolguk...
15 és 20 km-nél olasz vezetés, de ez nem mondd semmit, mert a mezőny még teljesen együtt. Az első és az 46. között 6 másodperc van csak! 
Féltávnál a kínai 1:13:13-mal érkezik az élen, de még mindig együtt a mezőny. Innentől azonban folyamatosan gyorsuló versenyt láthatunk. Kenyai hármas az élre állva szétszaggattja a mezőnyt, csak az etiópok tudnak velük lépést tartani, minő szerencse ők is hárman.  
Egyébként a maratoni az a versenyszám ahol a fehér bőrűek is labdába tudnak még rúgni. Világversenyeken csak.... Ennek ellenére fehér bőrű most nincs is az első hatban. Eddig négy afrikai érem volt olimpiákon, ha így marad a végére majdnem megduplázzál ezt a számot. 
A kommentátor azt mondja (s milyen helyesen) "A maraton kiszámíthatatlan, az hogy valaki felkészül, és beleteszi a 200 km-is hetente a lábába, az egy dolog, de az aktuális állapot kiszámíthatatlan. Nagy a rizikófaktor." 30 kilométernél egy etióp leszakadt, a három kenyait már csak ketten kísérik, az élboly előnye már 15 másodperc.   
32 kilométernél egy újabb etióp marad le az élen, akit épp beéri az egyik orosz versenyző.  
Akárhány cikket olvastam és akárhány korábbi maratonost hallgattam, mindenki azt mondta, a maraton 30 km-nél kezdődik. Az olyan fizikai és lélektani határ, hogy az sokakat megtör. Nyílván ezt itt az olimpiai döntőben nem tapasztalom. 
Közben a korábbi akadályfutó orosz utolérte az élbolyt, amiből leszakadni látszik egy kenyai, épp a Szent Pál katedrális előtt.
   
Kreatív fotó a St. Paul előtti mezőnyről


Még nyolc kilométer a célig. Tavaly még ennyi volt a maximum amiket naponta futottam, de nulláról és nem 34 km-re! :)  
Az eső már korábban elállt, de most már a nap is kisüt, s kezdi felszárítani a pályát. A felszálló légmozgás gondolom kemény párát ad a talaj közelében, megnehezítve a futók életét.  

A tempó folyamatosan gyorsul, már 17 másodpercen belüli 5 km-eket futnak (s teszik ezt 20 km-től)!!!
Az orosz közben élre állt, s ő vezeti a négyest, merthogy egy kenyai leszakadt. Két óra után (35 km) tehát az orosz az élen, mellette két kenyai és egy etióp. Az élbolynak már 38 másodperces előnye, van, az amerikaival szemben, akinek a lába különösen tetszik az operatőrnek. :) 
Jön a Tower, és a fordító, hat kilométerre a céltól irány a Temze part, kezdődik a véghajrá. A négyes gyorsul, a leszakadók hátránya már 43 másodpercre nőtt, így már senkinek nem lehet beleszólása a dobogóba, a vezető négyes között fog eldőlni, akik még teljesen együtt futnak.  
Nézem az arcokat, feszült izmok, érzéstelen arcok, teljes koncentráció állandóvá vállt mozdulatsorok között. De még mindig gyorsulnak! 
3 kilométerre a cél előtt, az egyik kenyai vízhordó szerepet tölt be, s előreviszi társának a kulacsot, mintha meg lenne beszélve hogy ki nyerheti közülük a versenyt...Szoros befutó lesz, amit nagyon a végére hagynak. 
40 km-es részidő 2:16:10 másodperc, továbbra is négyen, és senki sem tűnik fáradtnak. Az eddigi legszorosabb maraton befutójánál 8 másodperc volt a különbség, azt hiszem ez most meg fog dőlni. 
Utolsó kilométerre az a kenyai akinek a vizet vitték leszakadt, maradnak hárman, de az etióp diktálja az iramot, megpróbálja lerázni a kenyait, és az oroszt. Robbantása sikerrel jár, fél kilométerre a cél előtt már 20 méteres előnye van. 
A vezető etióp lány összeszorított foggal küzd, a sebességgel és az idővel. A célegyenesbe a távolság ugyan csökken de elég lesz, és megnyeri, 2:23:07 másodperccel, öt másodperccet verve a kenyaira, és 22 másodpercet verve a harmadik oroszra. 

S hogy nevesítsük is a mai nap hőseit: 

1. Tiki Gelana (ETH)
2. Priscah Jeptoo (KEN)
3. Tatyana Petrova Arkhipova(RUS)

s a további majd 100 versenyzők, akik kijutottak, és teljesítették a távot. (a teljes lista itt megtekinthető)

A KONKLÚZIÓ

Maratont futni nem csak erő kérdése. A tisztességes felkészülés adja a fizikai felkészültséget, ami elengedhetetlen ilyen táv teljesítéséhez. De a monotonitást, a verseny során fellépő hullámvölgyeket, és hegyeket, a rengeteg gondolatot ami közben jön, ránk talál, és elterel csakis tiszta fejjel tudjuk feldolgozni, elviselni, "túlélni". Ahogy a célba eső győztes lány sem feltétlen fizikai fáradtságától rogyott össze azonnal, neki is meg kellett küzdeni magával. Mert első sorban önmagát győzte le ma Londonban, s csak utánna a többieket... 

Képek forrása és további információk a versenyről a London 2012 weboldalon.

2012. augusztus 3., péntek

Találd meg miben is vagy NAGY!

Ha már Olimpia, itt van egy elragadó reklám, amely a világeseménnyel jött, s tarol, képi világával, mondanivalójával, ritmusával, milliőjével! Szerintem szuper! Engem nem kicsit motivál, s téged? Te hol keresed? 



2012. augusztus 2., csütörtök

Majom a köszörűkövön

 - avagy első kalandom egy futópaddal -  

Futópadon futás. Már a gondolattól is felállt a szőr a hátamon. A kíváncsiság azonban nagy úr: - Hogy is lehet egy helyben futni? - mondogatta. Aztán győzött. Elmentem, de kerestem magam mellé egy profi futópadon futó társat. Első találkozásom a "szörnyeteggel" kellemes volt, rosszabbra számítottam.Amikor azonban megláttam kedvenc pulzusmérős órám (POLAR - ez itt reklám helye) márkajelzését a kijelző bal alsó sarkában, megnyugodni látszottam. 

Első pillantás a "szörnyekre"

Aztán egy gyors bemelegítés után, kezdődött a bemutatás. "Ez a gomb sebesség, fel-le látod? Ez a dőlésszög, de ezt nem szoktam babrálni, itt látod az időt, de állítsuk be a súlyod, mennyi vagy?".- hadarta. Egy percbe ennyi információ, csak kapkodtam a fejem, lányos zavaromban sikerült is 10 kilóval többet mondanom,  s folyton arra gondoltam, mi lesz ha futni is kell ezen? Márpedig kell! 
Óvatosan, igencsak lassú tempóban kezdtem a mocorgást, majd fokozatosan gyorsítottam, egyesével lépdelve a SPEED értékeken. Elértem a 12-es szintet. Ez kényelmes tempó, maradok. Minden sebességváltásnál (tizedenként lehet váltani) kiírta a kilométeres átlag időt, abból számolgattam. 3 perc is eltelt mire rájöttem Jé, ez km/h-ban jelzi, persze mentségemre legyen szólva a mértékegység nem volt feltüntetve :) Egy kilométer után kipróbáltam a vészmegállítót (STOP), csakhogy megnyugodjak. Hirtelen megállást produkált a gép, majdnem leestem, de megállt. Oké, ezt is tudjuk, mehetünk tovább. Újra tábla felcsapva, a gép persze elfelejtette az addig beletett egy kilométert, meg a beállítást meg mindent... Már rutinosan nyomtam felfelé a sebességet. Futás közben oldalra azért nem mertem nézni, úgy viselkedhettem mint a lovaskocsit húzó szemellenzős mén. csak előre, csak előre! Az igencsak ingerszegény környezetben kiszúrtam a szemben lévő órát és azt figyeltem. Tik-tik-tik. Úristen, hogy fogok ezen még 12 kilométert futni? Ráadásul itt villog a megtett út, az idő, és a kalória előttem. Eddig csak kilométerenként mondta be egy lágy női hang a Sport Tracker szoftverrel, itt meg állandóan figyelhetem. Zavart, de kezdtem megszokni. Már-már oldalra is tekingettem. Társam a szokásos fel vett tempójában tepert, sőt rutinosan saját zenéjét hallgatta. Én egyenlőre csak a gép bájos zúgásával vigasztalódtam, mert a teremben szóló zenét abszolút nem hallottam, megállni meg nem mertem, gondolván megint elfelejt majd mindent. Fél kilenc felé - féltávnál -  jártam mikor átvillant az agyamon, Gyurta most döntőzik! Valahogy le kell szállnom, amire a PAUSE gombot használtam, lelassulva ki is léphettem a szilád talajra. Már csak egy tv kell, ami a hátsó teremben akadt is egy. Ahogy azonban meneteltem hátrafelé, észrevettem még mozog a talaj, olyan instabil minden, szédültem is, nem kicsit, nagyon. Dániel futama alatt elértem az edzés maximális pulzusát, de örömkönnyekkel nyugtázva szállhattam vissza a maradék hat kilométerre. Már magabiztos léptekkel gyorsultam fel, baj már nem érhet, ennyi elég volt a megszokáshoz. Oldalra is ki-ki tekingettem, fülhallgatómon a saját zeném szólt, csak ezek a számok ne lennének előttem. A stabil tempó garantált volt, egy percet sem lassultam. Leteszteltem a beépített pulzusmérőt is, pontos. Az ingerszegény környezetet fel-fel dobta néhány csinos lány elmenetele az ugri-bugri" edzésről, de azért az szerencse, hogy nem kondizgattak mellettem, s nem bámultak fusztrálóan órákon át. Mert míg a szabadban elfutsz mellette, addig ezt itt nem teheted.  

A második hatos után ezt láttam a kijelzőn
Edzés végére kezdtem úgy érezni magam, mint majom a köszörűkövön. Én aki, világ életemben a szabadban futottam, kényelmetlennek éreztem a szituációt, de biztos csak megszokás kérdése ez a futunk de nem haladunk állapot. Azt azért nem mondom, hogy egyszer-kétszer még nem adok neki esélyt, de egyenlőre egyszer volt Budán kutyavásár, Pesten meg futópadozás nekem. Hiába a göröngyöktől mentes talaj, a folyamatos tempó, és az állandó hőmérséklet, nekem a futás attól szép hogy szabadban tehetem. 
Persze ízlések is pofonok, futótársam is szöges ellentétben áll ezzel. Mindenesetre büszke voltam arra, hogy a lassabb tempója ellenére egy méterre sem maradt el mellőlem! :)

2012. augusztus 1., szerda

A londoni futások

Olimpiai láz van. Jómagam is azok közé tartozom akik nem csak űzik, nézik is a sportokat. Bármit. Így sok-sok közvetítés, szurkolás közé nehéz is betenni az edzéseim, de még nehezebb lesz a helyzet, ha elindulnak a sportok királynőinek versenyszámai is. Főleg a futószámok!    
Összegyűjtöttem hát Nektek, mely időpontokra ne szervezzünk futásokat, hanem inkább a karosszékben szemléljünk, és nyerjünk motivációt belőlük! Azt hiszem érdemes lesz szemlélődni! Jó estét jó szurkolást!


Forrás és még részletesebb program: London 2012 Official